Autók és más járművek

Mínuszban van a napelemes termelésem a fűtés miatt

Elektromos fűtés napelemmel megtámogatva? Íme a tapasztalataim a fűtési szezon után.
Elektormos fűtésem: www.bvfheating.hu -nemreklám
#napelem
Támogathatsz itt: hueye.info/one/eAB8_SpJPf-xLP4VqHk6TQ.htmljoin
vagy itt: patreon.com/handras
Instagram: handrashu
Facebook: handras.hu/
Blog: handras.hu/
Ezeket használom a videókhoz: kit.co/Handras

Megjegyzés 

 1. Andras Horvath

  Andras Horvath

  8 napja

  Az előző rész itt: hueye.info/home/vide/jIWbgM-GxoGkndo.html

  • Éber Aladár

   Éber Aladár

   3 napja

   @Imre Koreny Van csendes mód ha zavar a zúgás! A légmozgással meg nem tudom mi a baj. Száritja a börödet?

  • Imre Koreny

   Imre Koreny

   4 napja

   De azért a komfortot ne felejtsük el. A klíma zúg és folyamatos a légmozgás. Nekem akkor se kellene, ha ingyen lenne.

  • Éber Aladár

   Éber Aladár

   5 napja

   Nem igaz hogy drága a légkondi ami füteni is tud! Én ajánlom! Szerintem nyugodtan tegyél fel egyett jövö télre. A lehetö leg takarékosabb fütési módszer. 4x annyi energiát ad le mint amennyi áramot fogyaszt. egyedüli hátránya hogy egyenlötlen a helységek közti hömérséklet, de azt kompenzálja a padlófütés! Nem tudtom hogy honnan vetted azt hogy drága lenne egy légkondi ami füt.

  • Máté Peregi

   Máté Peregi

   6 napja

   @Kornél Borbélymár ez még kik mmmmk mm km. M

  • 100 films present

   100 films present

   6 napja

   Tele vagy lóvéval, van rá pénz nem kell siránkozni.

 2. Dale Jasper

  Dale Jasper

  3 órája

  Geotermikus fűtéssel többre mentél volna, paldófütésnek meg mehetett volna hagyományos víz/petcső alapú fűtés, hamarabb is melegedne fel a lakásod..... Sztem túl van bonyolítva nálad ez a "minden elektromos" téma.

 3. András Rab

  András Rab

  18 órája

  Norvégoknál az a 24 fok az 18-20 fok :) Érdemes lenne a fütési költséget kiprobálni

 4. Levente Dávid

  Levente Dávid

  Napja

  Szia az 57 W/m² "padlófűtés" kicsit lightos. Nagyobb teljesitménnyel sokkal gyorsabban reagálnak (gyorsabban emeli a hőmérsékletet). A másik szerintem nagyobb helyiségekbe pl nappaliba egy klíma nem rossz megoldás. Két okból sem. Mert nagyon gyorsan befűt., (manapság egy sima inverteres klíma is gyakorlatilag hőszivattyús rendszerként fog működni., nem kell feltétlen nagy rendszerben gondolkozni. Így ez neme egy ökör ára ) Valamint akár 3mad annyi árammal is termel annyi hőt mint pl a fűtőszálas fűtés. Egyébként az ablakoknál "be van sütrive" a fűtés ?

 5. Levente Dávid

  Levente Dávid

  Napja

  csak címre reagálok, nyilván majd nyáron visszapótolja :) Pedig hát magunk közt szólva igazán tél nem is volt.

 6. Richard Gargya

  Richard Gargya

  Napja

  6 nap alatt 3x kaptam értesítőt erről a videóról. :D...

 7. Mihály Körmöczi

  Mihály Körmöczi

  Napja

  Arra kíváncsi lennék , ezeket a ,,nagyon jó " dolgokat hol , miből - mivel állítják elő ?! Úgy 3 évtized elteltével az unokád , az én dédunokám vajon nem ennek a maradványaival fog kinlódni ,mint mi az atomenergia hulladékával ? Miből is készülnek ezek a JELENLEG tiszta akkumlátorok , elemek ??!!! Bocs , egy egyszerű lakatos .

  • Tibor Nagy

   Tibor Nagy

   4 órája

   @Péter Tóth Nem értem miért lenne csak akkor "zöld", ha rögtön el is használod. A hálózat visszatáplálásnak pont az az értelme, /szemben pl. a szigetüzemmel, ami épp úgy működik, ahogy te leírtad/ hogy ha te nem tudod elhasználni, akkor elhasználja valaki más. Minden watt létrehozott napenergia gyakorlatilag egy Watt fosszilis által létrehozott wattot "szorít ki" a rendszerből.

  • Péter Tóth

   Péter Tóth

   6 órája

   Nyugi a napelemes házak is éjszaka és télen is a paksi atomerőművet használják. Ez csak abban az esetben zöld ha egyből el is tudod használni. Jelen pillanatban a tárolás ekkora rendszernél gazdaságosan nem megoldható. Szerintem még kb 10-20 év és lesz rá megoldás.

 8. Mihály Körmöczi

  Mihály Körmöczi

  Napja

  Majd sajnálni foglak , mivel ez egy panasznak tűnik !

  • Andras Horvath

   Andras Horvath

   Napja

   Mi???

 9. József Hantal

  József Hantal

  Napja

  Üdv , nekem tavaly szeptember 20-n hozták az órát azóta él a rendszer . A telet - 700 kw-l zártam ,jelenleg -120 kw tartok, az olvasás június közepe tehát bőven meglesz addigra . Az ősz, tél azon része amikor hatékony az inverteres klíma avval ment a fűtés azon kívül faelgáz van , a műhelyben ma is ment a hőlégfúvó ,azt télen is avval fűtöm . Összegezvén amennyiben egész évem lesz a termelésben szinte az egész fűtést ki tudom váltani + a háztartási fogyi is meglesz ( van minden mosó szárító mosogató ) és így is nullán leszek . A beruházás megérte TE maxim smart okos 4.68kw 3 fázis , hideg napsütésben sokszor 5kw felett megy . Szép (sok ) napot mindenkinek !

 10. A Cs

  A Cs

  2 napja

  Szeeintem osszesegeben eleg hideg tél volt. Atlaghomersekletet tekintve tuti, meg ha nem is volt -30

 11. Kornél Kocsis

  Kornél Kocsis

  3 napja

  Megtekinthető globálisan szinte minden Solaredge inverteres rendszer pontos termelési statisztikája!:)Napi,havi,évi termelési adatok.Napelem rendszerek pontos méretei ország és város szerint.Még a tulajdonos neve(cégnevek is) is sok esetben látható.Rohadt jó!Évekre visszamenőleg lehet látni, hogy mekkora rendszer mennyi áramot termelt a világ különböző városaiban.Napelemek elhelyezése és darabszáma,teljesítménye és esetleges árnyékok.Ezzel jöttem rá pár újabb turpisságra, és újabb pár százezer a zsebemben fog maradni...:)

 12. Dávid Osthat

  Dávid Osthat

  3 napja

  gyere pm

 13. Babooo Mamba

  Babooo Mamba

  3 napja

  jó a ház, de az elektromos fűtés hatásfoka nagyon rossz (1), azt érdemes cserélni. hőszivattyűk esetében a COP 4-7 között van. a napelemet kár elrontani az elektromos fűtéssel.

  • Babooo Mamba

   Babooo Mamba

   2 napja

   @Tibor Nagy nem egeszen. Nincs 3m felar. Hoszivattyus rendszerbol is lehet tobbfele megoldas (levegos, vizes, +legcsatornas, geo dragabb de az meg jobb), de mindenkeppen itt mar hutest is kapsz, ami most nincs. A mostani cop1, hoszivattyus 4-7 realis.

  • Tibor Nagy

   Tibor Nagy

   3 napja

   Annyira nem egyszerű a képlet, mert ha a hőszivattyús fűtés mondjuk 3 millióval drágábban kivitelezhető, mint a sima fűtőszál, akkor abból már a komplett napelemes rendszer ára kijön. Vagyis dönthetsz, hogy olcsón fűtesz vagy ingyen! A COP 4-7 meg el ne hidd... inkább 2-3 az.

  • Babooo Mamba

   Babooo Mamba

   3 napja

   @Andras Horvath talan annyi nem, de az joval korszerűbb lenne, több funkcioval, ami egeszem mas életminőség és komfort lenne a szellőztető miatt, de hütési fiunkcio is meg lenne oldva egyben. Villannyal futes a legdragabb, csak azert irtam. Klimaszerelő és villanyszerelőként sose ajánlanék elektromos fűtést. Nem meggyőzni akarlak, de ehhez a profi házhoz az illene jobban.

  • Andras Horvath

   Andras Horvath

   3 napja

   Egy teljes hőszivattyús fűtés szellőztetővel 4 millió forint lenne...

 14. Tibor Nagy

  Tibor Nagy

  3 napja

  Kedves András! Nagy híved vagyok, szinte az összes videódat megnéztem. Fontosnak és hasznosnak tartom munkádat. Viszont a napelemnek is nagy barátja vagyok, és egy kicsit megütközve néztem ezt a videót, mert az átjött, hogy érted amiről beszélsz, de ennek ellenére néhány fogalom kissé félreérthetően hangzott el, és mivel eleve nagy a káosz a fejekben ebben a témában, rendkívül fontos, hogy a mértékadó források pontosan és érthetően fogalmazzanak. Pl. mi a fogyasztás? Ami az órán fogyasztásként jelentkezik? Te szerinted sem az, igaz? Akkor ezt hívjuk vételezésnek pl. Az ellentétje a betáplálás, ami természetesen nem azonos a termeléssel, hiszen az jelentősen több természetesen. Nagyon fájt, hogy volt pillanat a videó nézése közben, amikor polgárék videója jutott eszembe... A fogyasztásod egyébként azért relatíve sok, mert magas a hőmérséklet, persze az mindenki szíve joga, mennyire fűt, de érdemes tudni, hogy a fogyasztás exponenciális arányban van a hőmérséklet különbséggel. Egy jó minőségű hűtő-fűtő klíma felszerelését mindenképpen megfontolnám, mert tavasszal és ősszel fele-harmada a fogyasztása mint a ohmikus fűtésnek, nyáron hűteni is tud, valamint még akár kicsit párátlanítani is. Jó tapasztalatom van a hőszivattyús bojlerrel is, mert nyáron kicsit a hűtésre is rásegít, viszont elég hangos. További sok sikert kívánok! Tisztelettel: Nagy Tibor Géza

  • Tibor Nagy

   Tibor Nagy

   3 napja

   A hőszivattyús bojler cseles, mert van benne fűtőszál is, vagyis akkor sima bojlerként működik csendesen 53C felett. Valamint elvileg programozható is, bár lusta voltam megtanulni.

  • Andras Horvath

   Andras Horvath

   3 napja

   Senki a világon nem mondja, hogy vételezünk. A betáplálás szó ugyanez. Az átlagemberek az általuk használt szavakat értik. A hőszivattyús bojler búg, nekem meg a hálószoba mellett van a bojler ezért vettem simát.

 15. Balázs Solti

  Balázs Solti

  3 napja

  izé, a radiátor nem sugározza hőt, pontosabban igen, nagyon picit, de nem úgy fűt... A hősugárzó sugározza...

 16. mako ado

  mako ado

  3 napja

  8:00 csak mellékesen... a házam 240m2, egy 16kw-os bosch gázkazán csinálja a melegvizet és a (padló) fűtést. talán valami 230.000ft-ba került, beszereléssel fél milla. a havi gázszámlám télen 20.000 és 40.000 között van úgy, hogy 24C van állítva a termosztát. a havi villanyszámla 12-17k. mellé van egy 335d 315ló, 700Nm városban 8.8l-es fogyasztással. kb 20-25 év alatt fizetnék ki annyit a fentartásra mint amibe neked a napelemes rendszer került és ami annak az életartama.

  • Tibor Nagy

   Tibor Nagy

   2 napja

   @mako ado Arra biztos tőled lesz szükségem. Hiszen szakgimnáziumban voltam elektronikai szakoktató 6 évig.

  • Tibor Nagy

   Tibor Nagy

   2 napja

   @mako ado Fogok egy amper mérőt, egy ellenállást és feszültségmérőt. Itt az udvaron egy napelemet szembe fordítok a nappal. A 300Wp-os napelem 25 fokon 300W-ot termel. Ez kicsit se zavarja össze a magabiztosságodat?

  • mako ado

   mako ado

   2 napja

   @Tibor Nagy nem állandó, mivel a föld tengelye szöget zár be a napéval így vastagabb levegőrétegen kell a napnak átmenni, mint az egyenlitőnél. de már kezdem unni az általános iskolai korepetálást.

  • Tibor Nagy

   Tibor Nagy

   2 napja

   @mako ado A légkör a földfelszínre érkező napsugárzás állandó, kiszámítható gyengülését okozza. Amikor a napsugárzás áthalad a földi légkörön keresztül, akkor az - mint minden anyag - elnyeléssel és visszaveréssel gyengíti a napsugárzást. Így a légkör feletti 1367 W/m2 teljesítményből a földfelszínre már csak maximum 1000 W/m2 marad. Ez is csak a déli órákban, ha teljesen derült az idő, és nincsenek felhők az égen. Ha pedig borult, felhős az időjárás, akkor ez természetesen további gyengülést okoz (1. ábra). Vékony, szórványos felhők esetén a napsugárzás értéke 700-800 W/m2, kiterjedtebb felhők esetén már csak 500-600 W/m2, és sűrű, sötét felhőtakaró esetén pedig akár 50-100 W/m2 értékre is lecsökken. Viszont ha megvan egy derült napon az 1000W/nm, akkor hangsúlyos lesz a hőmérséklet. A panelek melegben rosszabb, hidegben jobb teljesítményt nyújtanak. A labor 25 fokon mér. Szeles, hideg és kristálytiszta időben akár a névleges érték 105-110%-át is leadják a panelek! Ezért van az, hogy a az országos teljesítmény maximum áprilisban szokott előfordulni. Pl. ma.

  • Tibor Nagy

   Tibor Nagy

   2 napja

   csak mellékesen: A házam kb. 120 nm A gáz kb. 6000Ft/hó átlagosan a havi villanyszámla 0 Ft Toyota prius 110Le 5 liter városban. A rendszer: 1 db 6 éves 4,68kWp 1,3 millió volt, már behozta az árát. A termelést kb. napi szinten vezetem. Használt panelekkel épült annak idején, teljesítményveszteségét az évek során nem tapasztaltam. 1 db 1 éves, 700000 Ft volt, szintén használt panelekkel, 5,17kWp. Kb. 5 év alatt térül meg. Összes várható termelés kb. 11000 kWh/év (sok éves tapasztalat alapján) klímás rásegítő fűtés a gázra. Idén tovább bővítem a rendszert. A cél: kb. 17000kWh/év. gáz=0, villany=0, benzin=0. Ez a nyugdíj előtakarékosságom.

 17. nemkell

  nemkell

  4 napja

  kicsit ülhetne messzebb a kamerától

 18. Knédli Benő

  Knédli Benő

  4 napja

  Ma olvastam:www.napi.hu/nemzetkozi-vallalatok/okosbojler-akkumulator-energia-aram.726613.html

 19. Miklós Sebestyén

  Miklós Sebestyén

  4 napja

  Szia András, én is egy hasonló fűtési rendszerben gondolkodom, egy megfelelő inverterrel és később egy akkumulátorral kiegészítve. A rendszer egyik kényes kérdésére azonban nem igazán lehet hiteles választ találni. Milyen mértékű elektroszmogot termel, mennyire van valójában leárnyékolva a fűtőkábel. Ez műszerekkel egyszerűen mérhető és mivel ez nálad egy kiépített rendszer, ennél aligha lehetne hitelesebb adatot találni. Ha esetleg téged is érdekel és rászánnád magad, kérlek oszd meg velünk az eredményét.

 20. Balázs Hujder

  Balázs Hujder

  4 napja

  Konkrétan leírod hogy mennyi az annyi? Eddig mibe fajt a rendszer, mert energiában akkor kb nullan leszel az év végèn ok, de maga a beruházás akkor bukó?

  • Tibor Nagy

   Tibor Nagy

   3 napja

   @Balázs Hujder Sokan ott rontják el, hogy adottnak tekintik a villanyszámlát. Pedig energiamixben kell gondolkodni, hiszen nemcsak villamos energiát használnak. Ha 1 db korszerű hűtő-fűtő klímát felszerelnek, akkor akár duplájára is nőhet a havi átlagos fogyasztásuk. És arra már gazdaságosan méretezhető napelemrendszer, miközben a megtakarítás nemcsak a villanyszámlán jelentkezik, és az egész lakás komfortosabb és "zöldebb" lesz.

  • Andras Horvath

   Andras Horvath

   3 napja

   @Balázs Hujder De megmondtam mennyibe került. Villanyszámlámat is megmondtam és a szorzót is, a megtérülést is. Az enyémet is ki tudod számolni, és a sajátodat is, sőt a szomszédét is. Az összes létező adatot elmondtam minden napelemes videómban.

  • Balázs Hujder

   Balázs Hujder

   3 napja

   @Andras Horvath ok. Akkor te kijöttèl nullára, mínusz első beruházás fekete lyuk 🤣 és te így buzditod a követőidet zöld életre, mert neked ez a küldetèsed 🤘 csak épp nem mondod meg mennyibe kerül. Ok. Biztos rajtam kívül senkit sem érdekel hogy ennek így mi értelme.... 🤷‍♂️ zöld energia hatékonyságáról blogolni adatok nèlkül... ok. gyerekek vegyetek benzinkutat, utána nullára jön ki a tankolàs 🤣

  • Andras Horvath

   Andras Horvath

   3 napja

   @Balázs Hujder 100-adszorra is: annyit amennyi a villanyszámlád szorozva 12-vel.

  • Balázs Hujder

   Balázs Hujder

   3 napja

   @Tibor Nagy ne haragudj szerintem ez az első kérdés mindenkinek..... handras évek óta erről vlogol, gondoltam nyilvànos. Mert ugye bármit elmondhatsz hogy tök jó, nullára kijön... dehát akkor nem. Én úgy tudom nagy családnak nagy fogyasztónak éri meg, egy kis lakás havi 5-8 ezres villanyszámláját 2 személlyel ki se hozza a mostani kalkuláció. Azért szerintem nem mindegy mennnyi mínuszról indítunk.

 21. Álmos Dr. Klekner DSc

  Álmos Dr. Klekner DSc

  4 napja

  Jó videó, reális képet ad a napelemrendszer teljesítményéről. Pláne, hogy nem 21 fokra volt állítva a fűtés, hanem ment rendesen és nem csak a nappaliban, hanem az egész házban. Nekem is naplemente adja az energiát és e-fűtésem van - és működik a matek! Kivéve, hogy az állami támogatást később indították basszus...:(

 22. Tamas Foris

  Tamas Foris

  4 napja

  szia. az electromos volvo kamionrol lesz bemutato video??

 23. Domonkos Kohlmann

  Domonkos Kohlmann

  4 napja

  Itt a tavasz dagad a fa... Sportoljatok sokat :D :D

 24. Tamás Szűcs

  Tamás Szűcs

  5 napja

  Klassz ez a fűtő ,szőnyeg,,. De van már infrafilm fűtés is ami viszonylag kevesebbet fogyaszt. Laminált alá akár csepme alá is rakható. Több házban használnak Nobo fűtést+infrafilm. Keverve egész jó.

 25. András Nagy

  András Nagy

  5 napja

  Kedves András ! Tavaly telepített az Eon napelemeket a háztetőmre Fronius inverterrel. Az a problémám, hogy amikor a Nap szépen süt, akkor úgy megemelkedik a hálózati feszültség, hogy az iverter kénytelen leszabályozni. Van úgy hogy ez egy napon több száz alkalommal is megtörténik. Erröl hibajelentést is kapok a Fronius-tól. Emiatt, amikor végre kisüt a nap sokkal kevesebb enrgiát tudok a hálózatba tölteni, mint ami lehetséges lenne. Emiatt nekem is deficites lesz az egyenlegem az éves elszámoláskor. Mi erről a véleményed ? Hol van itt a hiba ? Várom válaszodat.

  • Tibor Nagy

   Tibor Nagy

   2 napja

   Az inverter programozását a telepítő cég végezheti Gyanús, hogy több száz ki-be kapcsolás van. Arra utal, hogy maga az inverter húzza fel a hálózati feszültséget, és ahogy leáll a betáplálással, hopp ismét megfelelő feszültséget tapasztal, és elkezdi a bekapcsolási procedúrát. Ez jó jel, mert azt jelenti, hogy a hálózati feszültség talán mégse annyira magas. Vagyis a feszültség az inverter és az utca között nő meg. Ennek többnyire egy oka lehet: A vezeték ellenállása, amelyet a keresztmetszet növelésével lehet csökkenteni. Pl. akár sok-sok párhuzamos vezetékkel. 10-15 nmm réz keresztmetszet sokat javíthat a dolgon. De mérhető is a dolog. Hálózati feszültséget kell mérni működő inverter esetén az adott fázison az óránál és az inverternél. Nem szabadna több lennie a többletnek maximális betápnál 1%-nál. A programban talán megtalálhatók a működési feszültségek is. A Growatt legalábbis naplóza 5 percenként évekre visszamenőleg.

  • András Nagy

   András Nagy

   2 napja

   @Tibor Nagy Köszönöm.

  • Tibor Nagy

   Tibor Nagy

   3 napja

   Tervezési hiba. Valószínűleg túl közel vagy az utcai trafóhoz. Meg kell mérni a hálózati feszültséget, amikor nem megy a rendszer. Ez az alap. Be kell férni a műszaki korlátba. 230V+5% -nál elvileg nem lehet nagyobb a hálózati feszültség. 230V + 10%-nál nem lehet több a betáplálással növelt feszültség. A lehetőségek: Panaszkodni a hálózat üzemeltetőnek Az inverter is húzható kicsit esetleg Brutálisan vastag vezeték az inverter és az utca között. Teríteni a paneleket: ha több munkapontra dolgoznak a csúcsteljesítmény alacsonyabb, de szélesebb tartományban jelentkezik. Egy DK+DNy tájolás minimálisan rosszabb mint egy full déli.

 26. Ferenc Bekesi

  Ferenc Bekesi

  5 napja

  Nagyon szepen haladsz. Ha kesz a haz akkor nem lessz tobb hazas video? A medences szomszedodnak brutal kecoja van.

 27. Cs Szabi

  Cs Szabi

  5 napja

  Nekem csütörtökön dobnak fel 18db 360W-os panelt. Elektromos fogyasztók számát drasztikusan meg kell növelnem, hogy nullára kijöjjek. Elektromos fűtés, villanyautó még nincs. Majd lesz.

 28. Vincze Albert

  Vincze Albert

  5 napja

  Kedves András! Nem olvastam végig valamennyi hozzászólást. De mint napelem rendszereket telepítő személy, felhívnám a figyelmedet egy dologra: Az áramszolgáltató nem veszi vissza a megtermelt energiát azon az áron, amin kiszámlázza! Nézz utána kérlek ennek! Véleményem az, hogy eleve úgy méri a rendszer a betáplált energia menyiséget, hogy ezt figyelembe veszi!, Valamint, pontosan ezért szoktuk legalább 20 %-kal túl tervezni a rendszert, ha nem sziget üzemű!

  • Andras Horvath

   Andras Horvath

   5 napja

   Nem is mondtam ilyet egy szóval sem.

 29. Tihumax

  Tihumax

  5 napja

  Jó volt, köszi! A tisztaenergiák meg monnyanak le, mert az emailekre nem válaszolnak, a telefonokat meg nem veszik fel, pedig 12-15 kwp-s smart napelem rendszert szerettem volna rendelni. Marad az eon. Még hamar ki is jöttek.

  • Andras Horvath

   Andras Horvath

   4 napja

   @Tihumax Január óta el vannak havazva mióta elindult az 50 százalékos támogatás.

  • Tihumax

   Tihumax

   4 napja

   @Andras Horvath ez így van, nem téged akarlak savazni, de 2 hónapja volt, amikor próbáltam őket elérni többször és semmi nem történt. Utána vagy 2 héttel tették ki a megjegyzést a honlapjukra, hogy elúsztak.

  • Andras Horvath

   Andras Horvath

   4 napja

   mondtam a videoban, hogy iszonyatosan el vannak havazva

 30. gabor hajdú

  gabor hajdú

  5 napja

  Fantasztikus!

 31. met kebyaah

  met kebyaah

  5 napja

  ezeken az iphonokon milyen nagy még a káva hihetetlen

 32. Game & Music

  Game & Music

  5 napja

  Szia gondolom halodtal a csobankai balesetrol ahol egy motorost gazoltak es mit gondolsz menyire biztonsagos manapsag motorozni?

  • Game & Music

   Game & Music

   4 napja

   Akkor ezek szerint nem csak en gondolom igy

  • Andras Horvath

   Andras Horvath

   4 napja

   motorozni mindig is veszelyes volt es lesz is

 33. Takács Tamás

  Takács Tamás

  5 napja

  ...és az eseti légtérhasználati engedély meg lett kérve a drón használatára? :)

 34. Attila Bagota

  Attila Bagota

  5 napja

  5:33 szárítógééép??? Minek??? Télen is megszáradnak a ruhák, főleg padlófűtéssel...nálunk nincs se padlófűtés, se szárítógép és megszáradnak a ruhák...jól ki kell centrifugálni...környezettudatos "zöld" emberkének nem kell szárítógép...szerintem... :-)

  • Andras Horvath

   Andras Horvath

   4 napja

   @Attila Bagota Nem kell vasalni ha egybol kiveszed amikor vegzett.

  • Attila Bagota

   Attila Bagota

   4 napja

   @Andras Horvath nemegészen...itt nincs penész egy deka se, mivel mindig fűtve van...akkor lenne penész, ha nem fűtenénk és közben meg nedves ruhák lógnának mindenütt...és TE is fűtesz télen, így nem lenne penész sem...a szárítógép a szárítás idejét rövidíti le, de pl ha úgy száradnak meg a ruhák, akkor több lesz a vasalás ideje is, ami megint plusz energia...nincs mese, fel kell még raknod pár tábla napelemet a "luxusod" miatt... :-)))

  • Andras Horvath

   Andras Horvath

   4 napja

   aztan majd ha peneszes lesz minden akkor csodalkozol. Ha meg szelloztetsz, a futes tobbet fogyaszt, mint egy szaritogep.

 35. Zoltán Kocsis

  Zoltán Kocsis

  5 napja

  Hőszivattyú napelem 30 éves ház 220nm kb 12-13ezer kwh az elfogyasztott és olyan 1800nál járok betáplálásnál. Augusztus végén cseréltek órát!:) Jó lesz ez!

 36. Bolla Gabor

  Bolla Gabor

  5 napja

  1. Éves fogyasztás nézünk, ahogy a vége felé - végre - mondod - nekem 01.31 a szaldó elszámolás, pedig 04.02-án lett bekapcsolva( tavaly sokkal jobb volt a téli termelés, mint idén, tavaly az április legendásan napos volt, messze többet hozott, mint a nyári hónapok) 2. Ha pólóban vagy télen, az sokba kerül -nem csak elektromosan. Ezek szerint te fázós vagy. 3. Solaredge ide-vagy oda, télen a havat érdemes leszedni. 4. 05:06-nál Hogyhogy az autó felé eső nagyobb tetőnek egyik rész le van olvadva???? Ott nekem valami nagyon gyanús. 5. Nem lett egy kicsit alulméretezve a fűtésszál hossz? 6. Ha minden egyes nap kádban fürdesz, az bitang sok. ( mi kijelöltük a sz-betűs napokat, akkor van kádban fürdés, máskor zuhanyzás ) 7. Hőszivattyús keveset fogyaszt, sőt, hőtermelése miatt még jobb is az adott helyiség hőmérséklete 8. Nem száll a por.... hát persze, hogy nem, mert ez városi legenda 9. 300nm-en a kb 3000kWh szerintem el van számolva, mert nem napi 8 órán keresztül megy a fűtés, de egyetértek: szakember, winwatt stb...

 37. László Gondola

  László Gondola

  5 napja

  Mekkora a homlokzati+padló+födémszigetelésed a házon? Úgy ezek az értékek a fűtésre, amiket mondtál, többet mondanának. Nyári fogyasztásod 250kw? Az nekem kevésnek tűnik.

 38. AeroNET Magyarország

  AeroNET Magyarország

  5 napja

  Kár, hogy lábakélt a tegnapi kommentemnek. Szépen levezettem, hogy lehetne "spórolni".

  • AeroNET Magyarország

   AeroNET Magyarország

   3 napja

   @Dósa Alex Persze, hogy 1,8m. Jelenlegi, "támogatásra" felfújt haszonkulcsos piaci árazással. De tudjuk mennyi a nagyker-kisker ár viszonylata.... ;) Ugyanez folyik most megújuló/szolár piacon. Mindenki 1 projekten akar meggazdagodni. Bocs, ha lelkébe tiportam valakiknek. :D

  • Dósa Alex

   Dósa Alex

   4 napja

   @AeroNET Magyarország Egy normalis (Pana, Mitsu stb) 9kw-os hoszivattyu ott indul hogy 1,8m. Ha mindent magadnak csinalsz amit tudsz akkor sem jon ki 3,5 alatt.

  • AeroNET Magyarország

   AeroNET Magyarország

   4 napja

   @Andras Horvath Ill. Energetikus lakás energiaigényre mit számolt?

  • AeroNET Magyarország

   AeroNET Magyarország

   4 napja

   @Andras Horvath 2 környékén inkább. :) 2,5-2,7 egy 9kW, padló-fal fűtéses rendszer, 1e literes pufferral, hővisszanyerős szellőztetéssel és 250l HMV-vel. Lehet nem "nagyfalusi" kivitelezőt kell keresni? ;)

  • Andras Horvath

   Andras Horvath

   5 napja

   @AeroNET Magyarország Ez így van, csak egy ilyen rendszer 3-4-4,5 millió forintba kerül, szellőzéssel együtt.

 39. Attila Kovács

  Attila Kovács

  5 napja

  Miért nincs áram a napelemről, ha áramszünet van? Nem kellene működjön akkor is?

  • Tibor Nagy

   Tibor Nagy

   3 napja

   Magyarországon nem olyan gyakori az áramszünet, hogy ez indokolt lenne. A kérdés megoldható, de ha valaki szembesül a beruházás várható költségével, máris nem látja olyan fontosnak ezt a dolgot.

  • Róbert Vass

   Róbert Vass

   5 napja

   Nem, az csak akkor működik, ha van egy akkumulátor, amire tölt áramot a napelem pluszban és onnan tud használni a ház, ha nincs áram a hálózatról.

 40. YoutubeImi

  YoutubeImi

  6 napja

  ANDRÁS, SRÁCOK, egy FONTOS kérdés! Mi történik ÁRAMSZÜNET esetén egy Handras-hoz hasonló napelem rendszer esetén? Pl a melegvizes villanybojler nem megy, de a számítógépek tudnak tovább videót vágni, vagy világítás van de fűtés nincs stb.

  • Tibor Nagy

   Tibor Nagy

   3 napja

   Powerbank, azaz szünetmentes tápegység és pipa

  • YoutubeImi

   YoutubeImi

   6 napja

   Köszönöm szépen Andris! Próbálok még utánnakérdezni mert úgy tudom maga az invertered tudná a dolgot. Legalább egy konnektor működhetne ilyenkor vészüzemmódban.

  • Andras Horvath

   Andras Horvath

   6 napja

   Nalam nem megy semmi, ha aramszunet van.

 41. Kránicz Lajos

  Kránicz Lajos

  6 napja

  600-900 kWh energiafogyasztás 100(89) m2-re teljesen korrekt! Ha éves szinten annyi! Ha havonta akkor sok! Akkor javítani kellene a szigetelés mértékén! ;-) A legolcsóbb energia az el nem használt! Passzív szintű hőszigetelés(20cm) és inverteres klíma fűtés-hűtés a megoldás(150-300e Ft).Ha valaki hiperérzékeny a légmozgásra, akkor ott talán infrapanel a megoldás a vastag szigetelés mellett.

  • Andras Horvath

   Andras Horvath

   5 napja

   Ne viccelj már, az 50 nm-es lakásomnak volt évi 1600 kWh a fogyasztása fűtés nélkül.

 42. humulus lupulus

  humulus lupulus

  6 napja

  nyáron le bírod hűteni a házat? ha besüt a nap januárban és felfűt, akkor mi van nyáron?

  • Andras Horvath

   Andras Horvath

   6 napja

   redony

 43. G - funk

  G - funk

  6 napja

  első

 44. Tibor Dávid

  Tibor Dávid

  6 napja

  Jó videó korrekt minden. gyorsan fel is iratkoztam:) Nekem is a T.E .rakott fel egy 8.53 kWh rendszert, az egyik legkorrektebb cég, akikkel valaha dolgoztattam a házamon. Június 4. lesz az évfordulóm. 10.000 kWh szerintem simán meg lesz,( 9400 amit ők számoltak , hogy minimum lehoz nálam) most tartok.8500 kWh termelésnél és 400 kWh mínuszban vagyok a klímás fűtésemmel., szóval elméletileg 1000 kWh plusszal zárom az évfordulót. Sajnos nem elég jó a szigetelése a házamnak, hogy elektromos 1:1 arányú padlófűtést tegyek, így klímák lettek. kevésbé komfortos, de jó minőségű japán, halk klímákkal elvagyunk, 2,2 millió volt a bekerülési költsége az 5 darabnak. Nagyon jó videó, csak így tovább!

  • Imre Koreny

   Imre Koreny

   3 napja

   És a legjobb benne, hogy csak a két ventilátor az ami fogyaszt és esetleg meghibásodhat. Más forgó, mozgó, kopó alkatrész nincs benne. Télen 24 fokos belső/elszívott levegő hőmérséklet mellett 22.5 volt a befújt levegő. Ekkor kint -3 fok volt.

  • Tibor Dávid

   Tibor Dávid

   4 napja

   @Imre Koreny AZ egy nagyon szuper dolog. :)

  • Imre Koreny

   Imre Koreny

   4 napja

   Az emeleten nálam is melegebb van, én egy levegős talajkollektoros központi szellőztetést építettem ki hővisszanyerővel.

  • Tibor Dávid

   Tibor Dávid

   4 napja

   @Imre Koreny Ilyen kis költséggel szerintem soha :) ,De a kazánnal nyáron nem tudsz hűteni :) Mindenképpen kellett a házba hűtés , mert 2 szintes tetőtér beépítéses a ház, az emeleti szobák nyáron nagyon melegek tudnak lenni, hiába van leszigetelve a födém is duplán. Tavaly adódott az MFB hitel napelemere,20 év kamatmentes. Addig fizettem áram számlát havi 15 ezer forintot és fűtést havi szinten 20 ezer forint körül általányban. Most fizetek 17 ezer forintot fixen a napelemekre 20 évig, nem érint a rezsi emelkedés, a havi 15 ezres áramszámla helyett, és 10.000 kWh áramtermelésem van( duplája annak mint elötte fogyasztottam) amit észszerűbb elhasználni mint kifizettetni , mert a szolgáltató kb 17 forintért veszi meg tőled. Tehát adódott a dolog, hogy az olcsóbb klímák helyett amik mindenképpen be lettek volna építve ,kicsit drágábbakat vettünk, amik télen is komfortosabbak tudnak lenni fűtés közben, kisebb zaj és huzathatással dolgoznak, mebízhatóak, hálószobában lehet mellettük aludni, és ezzel használom el a plusz termelésem. Igazából a plusz költségem kb annyi lett amennyivel drágább volt a japán klímám az olcsóbb kínainál, kb 600. 000 forint ez mellett megmaradt teljes egészében a gázrendszerem radiátorokkal, ha gond adódna vagy - 15 fok körüli hideg..

  • Imre Koreny

   Imre Koreny

   4 napja

   A fűtésem évi 100.000, egy 300.000 Forintos kazánnal. Mikorra hozná be az árát a te általad vázolt rendszer ?

 45. cegled1982

  cegled1982

  6 napja

  Nem lessz VW e-UP teszt ? Csak mert mintha téged láttalak volna az M1-esen egy piros ilyen autóval!

 46. Péter Dornyi

  Péter Dornyi

  6 napja

  Nettó 100 m2-es családi házam van, 107%-os hatásfokú gázkazánnal: a 3 szobában radiátoros kör (42 °C), a többi helyiségben padlófűtés (32 °C) + a melegvíznek 180 literes puffer tartály (48 °C). Az átlagos havi gázszámlám kb. 8e Ft, a villany valami 4-5e Ft. Nekem "sajnos" nem éri meg az elektromos fűtés, se a napelemek. Túl kicsi az alapterület és túl jó a szigetelés :)

 47. Kory

  Kory

  6 napja

  1 fokot ha visszaveszel, mínusz 15% fogyi. Én is fázós vagyok, de 24.5 fok az nagyon sok.

  • Laszlo M.

   Laszlo M.

   6 napja

   Kéne neki pár fali panel, ami helyben melegíti a se99ét a kanapénál, vagy ahol még ül, ha mozog akkor már nem fázik 21 fokban.

 48. kis stefan

  kis stefan

  6 napja

  Szia. A hálózatba termelt teljesítményért fizet neked a szolgáltató? Mert ha igen akkor lehet nullás a számlád éves szinten, de ha nem akkor nem tudsz plusszban lenni.

 49. Halász Solt

  Halász Solt

  6 napja

  Szia Handras! Megszeretném osztani a tapasztalataimat az én hőszivattyús (Mitsubishi ZUBADAN) fűtésemről. Nekem ez egy 60nm körüli lakásba van telepítve 2 beltérivel. Amikor be lett szerelve ha jól emlékszem, akkor 200.000-el volt drágább mint egy gáz cirkós rendszer. Viszont nyáron tudom hűteni is a lakást, és a kazánt nem kellett sehova rakni ami helyett foglalt volna, így szerintem megérte a többlet költséget. Továbbá az áram szolgáltatónál lehetett erre a fűtésre igényelni a H-tarifát így a fűtési szezonban kedvezményes az áram a berendezés számára. Nem olcsóbb mint egy más rendszer, de nem is drágább.

 50. 100 films present

  100 films present

  6 napja

  Tele vagy lóvéval, van rá pénz nem kell siránkozni.

 51. KTS

  KTS

  6 napja

  Szia András! Lenne egy észrevételem és egyben kérdésem is, ami talán másoknak és neked is érdekes lehet a későbbiekre nézve. 2018. szeptemberében lett beüzemelve a 10.5KW-os napelemes rendszerünk, amely az inverter mérése szerint éves szinten átlag 11000kWh-t termelt az elmúlt két évben, tehát 2018.09.03-2020.09.03. között. Az fogyasztást és termelést mérő órák az invertertől eltérő számokat mutatnak, mint ahogyan nálad is. Az óraleolvasások nálunk április elején történtek, tehát 2019.04-2020.04. között a mérőóra szerinti termelésünk 9322kWh volt (inverter kb. 11000kWh), míg a fogyasztás 8764kWh, így még kaptunk is vissza némi pénzt az NKM-től. Ebben a fogyasztásban benne van a 2018.novembertől 2019.március végéig történő Renault Zoe (átlag 15kWh/100km) itthoni töltése is, amely általában éjszakai töltést jelentett. Előtte 6-7 hónapig gyakran a munkahelyhez közeli ingyenes töltőket használtuk. Az autóval éves szinten 15000km-t megyünk átlagban. Itt most persze lehet azt mondani, hogy az ingyenes töltők nem zöld árammal működnek, de valljuk be, többek között a gazdaságosság is szempont az elektromos autók vásárlásakor, mint ahogyan napelemes rendszerek telepítésekor is. Az egyik videódban beszéltél arról, hogy ha tehetjük, töltsük nappal az autónkat, mert akkor közvetlenül a napelem által megtermelt áramot használjuk fel és nem a hálózatba visszatöltött áramot, így ténylegesen zöld energiát használhatunk. 2020. nyarán és azóta is így cselekedtünk és most, hogy ránéztem az éves fogyasztási/termelési adatokra, igen nagy meglepetés ért. A sok itthoni töltés révén a fogyasztásunk megugrott és jelenleg 10100kWh az fogyasztásmutató, míg az eddigi 9200-9400kWh mérőóra szerinti termelés mindössze 7600kWh. A kérdésem tehát, hogy lehet ennek oka az, hogy a nappali töltés során elhasznált áram nem mutatkozott meg a mérőóra termelési oldalán, míg a fogyasztási oldalon azonban igen? Magyarán ha éjszaka töltöttem volna az autót, mint azelőtt, akkor a fogyasztás pörgött volna, viszont a nappali termelés során keletkezett kWh-k is bekerültek volna a termelési oldalon a rendszerbe. Akárhogy matekoztam nem tudok másra gondolni. Van erről bármilyen információd? Vagy szimplán ennyivel kevesebb nap sütött 2020-21 telén, mint az előző 2 évben, amikor mérőóra szerinti termelésünk 9200-9400kWh körül volt?

  • Tibor Nagy

   Tibor Nagy

   3 napja

   Elvileg műszaki oka nem lehet, csak az, hogy többet autóztatok, vagy kevesebbet sütött a nap.

 52. Olivér

  Olivér

  6 napja

  Tetszik hogy azt mondtad hogy beszéljetek szakértővel. Bojler ből is van hőszivattyús

  • Olivér

   Olivér

   6 napja

   @Andras Horvath Csak arra próbáltam célozni hogy hőszivattyút megértheti kis házakba is telepíteni, ha beleszamolom azt is hogy egyben van klíma, fűtés, és melegvíz is.

  • Andras Horvath

   Andras Horvath

   6 napja

   igen de az bug, nekem meg a haloszoba mellett van.

 53. Őrő Marcell

  Őrő Marcell

  6 napja

  #szaknber

 54. Vilius

  Vilius

  7 napja

  why did i get this to reccomended?

 55. gyengez

  gyengez

  7 napja

  Ne vedd rossz néven András. Évek óta követem videoidat. Ezért volt ez a videó és a hozzaszolasaid nagy csalódás. aki egy kornyezettudatos életmódot promoval, annak nem kéne beleferjen a 24.5C fűtés, a szarítógép, a fűtőszálas fűtés meg egyáltalán említeni is a klímát...ez így eléggé szemfényvesztés a napelemmeln. Bis disappointment :-)

  • gyengez

   gyengez

   7 napja

   @Andras Horvath aki télen 25c re fűti a lakását az nem kornyezettudatos PONT és ezt mások is megirtak. Ha nem tetszik a kritika akkor meg...

  • gyengez

   gyengez

   7 napja

   @Andras Horvath Hat a csalódottság csak mélyül...

  • Andras Horvath

   Andras Horvath

   7 napja

   megis mit kene meg tennem? koltozzek barlangba? akkor elegedett lennel?

 56. Tibor Csora

  Tibor Csora

  7 napja

  Kályha igaz hogy fát kel vágnod de túléled villanyszámlát meg nem csinál problémád megoldva

  • Tibor Csora

   Tibor Csora

   7 napja

   @Andras Horvath nincs ingyen ezt tudom de te választottad ezt akkor ne tesék a villanyszámpa miatt reklamálni a napelemed ennyit rud inkább füstőljön a kéményem de nem adok ki miliós összeget egy olyan rendszerre amiről kiderül hogy nem is válik be nem a rossz indúlat beszél belőlem de ez van

  • Andras Horvath

   Andras Horvath

   7 napja

   a fa meg ingyen van?

 57. Géza Valami

  Géza Valami

  7 napja

  Nem gondolkoztál egy cserépkályhám ha hosszabb ideig lenne áramszünet?

 58. György Pazinczár

  György Pazinczár

  7 napja

  A hűtésről nem beszéltél, pedig nyáron az is fog kelleni, mert nincs az a jól szigetelt ház, ami 1 heti forróságban át nem melegszik. 100nm körül egy hőszivattyú már megéri, ha kihasználod, hogy nyáron hűteni is tud, persze nem a padlót, hanem a falakat és a mennyezetet. (és még melegvizet is tud készíteni olcsóbban, mint bármilyen okos bojler) A video ezektől függetlenül szuper lett és informatív, remélem, hogy sok hagyományosan gondolkodó ember látja és érti :-)

  • Laszlo M.

   Laszlo M.

   6 napja

   Ha télen 27 fokot csinál a benapozas, nyáron durván kell majd árnyékolni :D

 59. 100 films present

  100 films present

  7 napja

  Tele vagy lóvéval, van rá pénz nem kell siránkozni.

  • Andras Horvath

   Andras Horvath

   6 napja

   @100 films present Nem tudom, erre szerintem te tudnád megadni a választ.

  • 100 films present

   100 films present

   6 napja

   @Andras Horvath Milyen érzés melegnek lenni?

  • 100 films present

   100 films present

   6 napja

   @Andras Horvath Lehet majd betörik a napelem,nem biztos :D

  • Andras Horvath

   Andras Horvath

   7 napja

   annyi pemzem van mint neked eszed. Nem sok...

 60. Levente Pajzos

  Levente Pajzos

  7 napja

  Szevasz András arra nem gondoltál hogy a meleg vizet napkollektorral állítsd elő? Vagy nem éri meg külön erre befektetni?

  • Levente Pajzos

   Levente Pajzos

   6 napja

   @Laszlo M. Szevasz de hat nincsen ingyen neki mivel mondta hogy minuszban van! Olyan napkollektora gondoltam ami negyevszakos telen nem fagy meg nyaron nem forr fel

  • Laszlo M.

   Laszlo M.

   6 napja

   Szerinted megéri neki befektetni és karbantartani, ha így is ingyen van neki a meleg víz :D ? Úgy tudom van gond a megbízhatósággal, egy bonyolult (a napelemhez képest minden bonyolult ) vizes rendszer, nagy hőtároló is kell hozzá. Nyáron megforrás ellen kell védekezni télen szétfagyás ellen.

 61. Krisztián Kőműves

  Krisztián Kőműves

  7 napja

  Nyáron k..va meleg van, klíma nincs? Vagy a kocsikban éled túl? De igazából mind1, az is fogyaszt, az a Fiat meg inkább unott arcú lett, a whoosh effect is inkább egy “papairlapozgatasra” emlékeztet, amúgy nem lett rossz a videó csak kár volt kirakni...

 62. Bigiee Boy

  Bigiee Boy

  7 napja

  A padlófűtés csak 5,7 KW hmm az nem is olyan sok, elég jól szigetelt lehet a ház.

  • Richard Egyed

   Richard Egyed

   6 napja

   @Bigiee Boy de 2 óra az rengeteg.. folyamatos üzem mellett ha ennyi mire átmelegszik a padló ott valami nincs rendben.. a vizesblokkban nálam sajnos nem lett lerakva a padlóba, már bánom, ott fali infrapanel van, rendkívűl gyorsan hűlik az egész.. lehet itt is csak az a hiba hogy hidegburkolva lett az egész ház..

  • Bigiee Boy

   Bigiee Boy

   6 napja

   @Richard Egyed Mármint úgy érted, hogy a fűtőszál alatt nincs szigetelés ? András nem mondta , hogy fázik, és azt is mondta , hogy 1 nap áramszünet alatt is csak pár fokot veszített a ház , ebből is arra következtetek, hogy a ház szigetelése jó, amúgy meg az 5,7KW ra azért kaptam fel a fejem , mert egy 120l es hajdú bojler is kb 2KW , vagy egy levegő keverős hősugárzó is 2KW szóval fura, lehet hogy neked van igazad és alul van méretezve. De a lassúságra volt magyarázata Andrásnak, ugyanis a fűtőszálakon van még pár centi szerelőbeton, és át kell melegedjen az egész.

  • Richard Egyed

   Richard Egyed

   6 napja

   Szerintem meg alul van méretezve.. ezért is lassú, vagy pont a szigetelés szar.Nálam 16m2 szobában van 3750w, ilyen van 2 db, van még 2x 1750w meg 1x 1900w .. ez kb 70m2 en.. vinyl click laminált padló, a fűtés alatt 5mm es hőtükrös szigetelés. A padló kb 10perc alatt 4-5fokkal melegebb bekapcsolás után. Ha megy kb 3órát, 6-8 órát tartja a meleget... a beton alatt semmi sincs, egy sima vályogház, mennyezetben 15 cm kőzetgyapot, nyílászárókban 3 rétegű üveg..

 63. Miklos Csaba

  Miklos Csaba

  7 napja

  A te esetedben, ha bruttó elszámolással lenne a napelem, akkor sokat rontana az egész megtérülési időn? Nekem aktuális ez a téma, emiatt örültem ennek a videódnak, mert hasonló elgondolású lesz a házam, fenntarthatóság terén, de én azzal számolok, hogy nem férek bele a használatbavételi engedéllyel a szaldó elszámolási rendszer végére. Így ha napelem mellett döntök, akkor bruttó elszámolással kell kalkuláljak, akkor viszont számomra érdemes elgondolkodni más alternatívákon. (Gáz nálam is kilőve, mert nem köttetem be) A ház passzívház szint közeli lesz emiatt nem akarok feleslegesen bonyolult és költséges fűtési gépészetet bele. A terv elektromos fűtés volt napelemekkel, de ha az említett elszámolási rendszer megszűnik, akkor szerintem majdnem dupla megtérülési idővel kell számolni a jelenlegi elszámolási rendszerhez képest. Te mit gondolsz erről? Köszönöm előre is a válaszod.

  • Tibor Nagy

   Tibor Nagy

   2 napja

   @Miklos Csaba Titkos tipp: Egy 1000-2000 literes hőcserélős bojlernek legyen helye valahol. Energia tárolóként használható. Ha megszűnik a szaldó elszámolás, jól jöhet. Fürdeni és fűteni lehet vele.

  • Miklos Csaba

   Miklos Csaba

   2 napja

   @Tibor Nagy Ez mind tervben volt fixen, csak a napelemes rendszer volt kérdéses. 3x40amper már le van fixálva.

  • Tibor Nagy

   Tibor Nagy

   2 napja

   @Miklos Csaba A leghosszabb élettartam és legkisebb üzemelési költség az ohmikus fűtés és napelem. Zéró mozgó és kopóalkatrész, ergó hosszú élettartam.

  • Tibor Nagy

   Tibor Nagy

   2 napja

   @Miklos Csaba Szuper! Akkor az a javaslatom, hogy mindent tegyél mérlegre! Mennyibe kerül, mit hoz, mennyi a várható üzemeltetése? Szigetelés, szellőzés, ablakok, fűtés, hűtés, árnyékolás, stb. Ha semmire nem mondod, hogy kell és kész, hanem mindent összevetsz mindennel, számolsz, akkor milliókat spórolhatsz, ha megtalálod az optimális megoldást. Egy biztos, hogy egy masszív napelemes inverter, sok amper az órán, jó vastag vezetékek, és egy jó tájolású egységes felületű tető mindenképp legyen benne.

  • Miklos Csaba

   Miklos Csaba

   2 napja

   @Tibor Nagy A napelem verzió az egyik, ami opció nálam jelenleg is a 25% miatt, de ez mind azon múlik, hogy változnak a napelem árak elszámolás és napelem technológiák a jövőben. Nagy beruházást gépészetbe mint említettem nem akarok, mert így is a lehető legalacsonyabbra lett tervezve a ház primer energia igénye.

 64. Nemeth Peter

  Nemeth Peter

  7 napja

  Én lehet az erkély alatt parkolnék. Talán garázzsá is alakítanám.

  • Andras Horvath

   Andras Horvath

   7 napja

   nem fer be oda auto.

 65. Kolozsvari Tamás

  Kolozsvari Tamás

  7 napja

  Kellemes húsvéti ünnepeket és jó egészséget kivánok!

 66. Péter Király

  Péter Király

  7 napja

  Igen ez a jövő Nagyon ügyesen kitaláltattad Ennek nagyon nagy anyagi vonzata van mármint okos otthon napelem stb Sajnos nem engedhetem meg magamnak de aki megengedheti az jó példával szolgál András Aki nem engedheti meg magának nem kell csüggedni a lényeg ne menjetek hitelhurokba semmiképpen. András is azt sugallja én is preferálom maradj független ,használd az eszed mert az okos okosabb lesz. Csak annyit András kíváncsi leszek milyen okosságokat mutatsz majd be, meg fogom skubizni ;-)

 67. András F

  András F

  7 napja

  Magyarul anyagilag semmi ertelme, csak kifizetted elore 20 evre (tegyuk fel egyik panel sem romlik el) a villanyszamlat a telepiteskor.

  • Andras Horvath

   Andras Horvath

   7 napja

   nem.

 68. DamienDark

  DamienDark

  7 napja

  Én már csak egy dolgot nem értek. Ha már az előző tulaj domb oldalba építkezett, miért nem terveztetett alagsort, akár csak a fél vagy negyed ház alá? Kissebb tereprendezéssel akár fedett garázsról is beszélhetnénk, de ha az autót fent is hagyja az ember, akkor is a ház alatti rész sajnos kihasználatlan terület. Egyedül a terasz alatti kis fedett rész van a vágóképek alapján. Ilyen dombos területen, hogy stabil legyen a ház, mélyen alá kell alapozni, így az alsó szint költségbe nem lett volna sokkal több.

 69. Pietkietkó Miklós

  Pietkietkó Miklós

  7 napja

  Én hótt ziher hogy nem rakatnék hidegburkolatot a házamba,és még azt fűtsem is ki... Vinil padló,zokni,papucs és nem is fázik a lábam :)

  • Otto Radui

   Otto Radui

   3 napja

   Én tavaly fejeztem be egy új épületet betonra 5-cm xps, dryvid, hidegburkolat kályhás tüzelés van bene. Zokni strand papucs bőven elég akár -20 is

  • Laci Kéri

   Laci Kéri

   3 napja

   Pedig hidd el hogy atom jó a padlófűtés. 80-as években apámék ilyet építettek, és a gyerek koromat ezen éltem le. Imádtam. Mehet rá padlószőnyeg és laminált parketta is, de a kővel szerintem kevesebb a gond. Így meg hogy fűtve van, nem nevezhető "hidegburkolatnak" :) Gazdaságosság szempontjából is sokkal jobb mint a radiátor, nagyon alacsony vízhőmérséklettel ki lehet fűteni a házat, így pedig lényegesen hatékonyabb minden kazán, de különösen a kondenzációssal és hőszivattyússal durva a különbség. Egyedül ott kell valami kiegészítő felület (radiátor v. falfűtés), ahol kicsi a szabad padlófelület, pl. kis méretű hálószoba, franciaágy.

  • László Zilahi

   László Zilahi

   4 napja

   Szüleimnél padlófűtés van, sima beton padló (értelemszerűen valami kemény, kiegyenlítő fedőréteggel - nem tudom, pontosan mi) szőnyeggel. Nálunk parketta, szőnyeg, de radiátorok. Szüleimnél a jó meleg szőnyegen (de akár a fürdőszobában a meleg csempén) zokniban, vagy akár mezítláb jól elvagyok, még ha a levegő csak 19-20 fokos is. Otthon hiába a zokni, papucs, 22 fok alatt fázom. Ez a tapasztalat nekem egyértelműen azt mutatja, hogy a hidegburkolat+padlófűtés nagyonis gazdaságos.

 70. Telegdi Péter

  Telegdi Péter

  7 napja

  Nekem is BWF heating van,csak a Caleo fűtőfilmmel fűtünk,csak a vizes helyiségekben van fűtő szőnyeg!

 71. András Hovorka

  András Hovorka

  7 napja

  ezt az autót megvetted vagy mitől a tiéd?

  • András Hovorka

   András Hovorka

   7 napja

   @Andras Horvath elég egyértelmű mivel német rendszám van rajta csak általában azt mondod hogy a tiéd....

  • Andras Horvath

   Andras Horvath

   7 napja

   nem az enyem

 72. Nevem a Jegesmedve

  Nevem a Jegesmedve

  7 napja

  Nem tudom, hogy ki hogy van vele, de nekem a 24 fok az már meleg😅 Nekem az olyan 18-20 fok a kellemes. Mondjuk én a hideget is jobban viselem.

  • Patrik Biro

   Patrik Biro

   7 napja

   @Nevem a Jegesmedve Igazad lehet. Mostanában én is szétfolyok nyáron, mióta gyerekeim vannak meghíztam😂

  • Nevem a Jegesmedve

   Nevem a Jegesmedve

   7 napja

   @Patrik Biro Lehetséges. Bár én inkább egyénfüggőnek gondolom. Kinek mi a jó idő. Én például májustól szeptemberig "szenvedek", de télen meg teljesen jól elvagyok, akár kabát nélkül is kint. Ugyanakkor azt is hozzá kell tenni, hogy nekem a túlsúly miatt is melegem van sokszor. Mivel jegesemdve vagyok😅

  • Patrik Biro

   Patrik Biro

   7 napja

   Szerintem ház függő. Most nálunk a 24 pont jó. Előző házban meg kevés volt.

 73. zolco710611

  zolco710611

  7 napja

  Szerencse hogy nemzeti kormányunk van és segitik a zöld energia felhasználást !

 74. Pele Photography

  Pele Photography

  7 napja

  "kicsitt hideg, 22 fok es mondjuk 24-et akarunk" en 21ben elek telen, tokeletesen, mondjuk vannak pulcsiaim meg hosszu nadragom es zoknim :D

  • met kebyaah

   met kebyaah

   5 napja

   én főnököm 19.20 fokot csinál az irodába azt nem érti miért ülök kabátban xd

  • Pele Photography

   Pele Photography

   5 napja

   @Zoltán Vas En leirtam, hogy mit, hogyan szeretek ahogy Andras is megosztotta velunk...erre jossz te es flegmazol, birom az ilyen ertelmes hozzaszolasokat...legalabb irnad oda, hogy te hany fokban szereted. Legyen valami ertelme is, hogy ide commenteltel. :))

  • Zoltán Vas

   Zoltán Vas

   5 napja

   Döntse már el mindenki hány fokban érzi jól magát, ne legyen már gond , ha valaki a melegebbet szereti. Bìrom az ilyen értelmes hozzászólásokat. Azért kiváncsi lennék, ha ingyen volna a fűtés , hány fokban éreznétek jól magatokat.

  • Bolla Gabor

   Bolla Gabor

   5 napja

   @Pele Photography ??? 4,8,10 évesek a gyerekek. Amikor jön a hideg, előjönnek a harisnyák, november közepén-végén a padlófűtés is bekapcsol a radiátoros mellé és nincs 21.5 foknál melegebb, s nem is kell. Persze home-offce-ülő munka az más tészta, de most húsvétkor a rokonoknál 24-25 fok! volt, majdnem rosszul voltunk a nagy melegtől. Pedig az én párom igen fázós.

  • Katreiner Martin

   Katreiner Martin

   6 napja

   Én aki lakásban 20 fokban rövid gatya, rövidujju, zokni nélkül szokott lenni télen.👁👄👁

 75. Mx Akademia

  Mx Akademia

  7 napja

  Szia. Nálam hosszú Dilemma volt hogy milyen fűtés legyen, gáz Padlófűtés vagy elektromos fűtés. Persze én elektromos fűtő szőnyeg ben gondolkoztam nem pedig fűtőszál ban. És azt is el kell mondanom én az elektromos fűtés híve vagyok, de hívtam egy szakembert és elvégzett egy nagyon komoly számítást hogy hogyan járnék jobban. A költségvetés a nulláról indult ami azt jelentette hogy nulláról lett kiszámolva egy elektromos fűtés illetve a Napelem rendszer telepítése és a gáz fűtés illetve a padló fűtés kialakítása minden a nulláról indult tehát nálam semmi nem volt előkészítve. A napelemes fűtési rendszer és áramtermelés kialakításának költsége nem kerül sokkal többe mint a gáz rendszeré papír szerint és úgy gondoltam megírni a többletköltséget mert mégiscsak az elektromos rendszer híve vagyok. Viszont a szakember a végén bevitt nekem egy gyomrost azzal az adattal amit közölt, az igaz hogy jobban járnék az elektromos fűtéssel, de csak hogy tudják róla az elektromos szolgáltatók megunták azt hogy a kuncsaftok nem veszik tőlük az áramot, illetve csak keveset vesznek tőlük azok akik Napelem mert vannak ellátva. Tehát az a helyzet hogy 2000 huszon kettőtől vagy huszon háromtól ez úgy fog kinézni hogy amit én a napelemmel be termelek áramot azt a szolgáltató egy bizonyos áron egy nyomott áron megveszi tőlem majd ugyanúgy az ő ár folyamán vissza eladja nekem. Tehát megfog szűnni az a jó helyzet hogy be termelek áramot fogyaszt sok áramot és csak a kettő különbözetét fogom kifizetni. Persze igazi árfolyamok még nincsenek hogy milyen áron fogja megvenni a szolgáltató az általam termelt áramot de a szakembernek volt némi sejtése ezért végzett egy gyors számítást és azt mondta innentől kezdve ne is reménykedjek abban hogy a Napelem rendszer valaha vissza termeli az árát illetve sokkal drágábbra fog kijönni a fűtésem mint a gáz fűtés.

  • Tóth Gábor

   Tóth Gábor

   5 napja

   Nem tudom hogy bosszankodjak, vagy röhögjek. Nagymamám azt mondta, azért fűtünk szénnel, mert az occsó és sose fogy el. Anyukám meg azt mondta, azért " mennyek " katonának, mert háború már úgy sem lesz. Na a szakértőd tanácsa is kb. ennyit ér.

  • Miklós Hidi

   Miklós Hidi

   6 napja

   Ha 2024 elott szerzodsz le,akkor megtarthatod a szaldoelszamolast. A bruttos uj elszamolas azokra vonatkozik, akik most tamogatassal vesznek napelemet, vagy 2024 utan.

 76. Eszter Ochtinszki

  Eszter Ochtinszki

  7 napja

  Az ID 4-ről mikor lesz videó?

 77. tibi zambo

  tibi zambo

  7 napja

  Nekem az ufós tetszett!

 78. Péter Bogyó

  Péter Bogyó

  7 napja

  Szia Andras Horvath, várható(ak) Volvo tesztek?

 79. Péter Agócs

  Péter Agócs

  7 napja

  Az az igazság, hogy ezt elégelte meg a szolgáltató. Ez minden, csak nem zöld. Egész télen az import szénerőmű árammal fűtesz. A nyáron termelt tiszta áramod meg megy a levesbe, mert senki sem használja el, főleg Pest megye lakóövezeteiben. Én már rég betiltottam volna az elektromos fűtést.

  • Tibor Nagy

   Tibor Nagy

   3 napja

   Mo. relative annyira kevés még mindig a napelem rendszerekkel megtermelt energia, hogy az eddigi rendszer szinte csak az eleve növekvő fogyasztás kompenzálták kisimítva a nappali energiacsúcs igényt. A hálózat úgy felszívta ezt mint a szikkadt föld a tavaszi záport... Mostanában kezd megváltozni a helyzet, nem véletlen, hogy hirtelen ilyen forró lett a téma az elszámolással és a betermelési teljesítménnyel. Az elektromos fűtés jó, de csak a legkorszerűbben szigetelt házban jön ki a matek.

 80. 13iShop GamePlay

  13iShop GamePlay

  7 napja

  mondhatnám, hogy milyen jó a tartalom vagy milyen királyok a vágóképek, de azt tudja mindenki... amiér külön köszönet jár az a reklámmentesség😍😍😍

 81. Zoltán Vincze

  Zoltán Vincze

  7 napja

  Smart home OSRAM DALI az okos házhoz mini szerver és mini szélturbina ha 2 kw-os darabja sajnos német.Bolond amerikai a Honda gázos autóját otthon tankolta Hidrogénnel amit kis nyomáson tárolt..Sok napelem kellet hozzá," hho generátor" NÁLUNK IS VAN.

 82. V. Balázs

  V. Balázs

  7 napja

  Magyarul ha esetleg nem menne tovább a szaldós elszámolás valami miatt akkor azért szopóágra kerülnél?

  • Tibor Nagy

   Tibor Nagy

   3 napja

   A szaldó elszámolás kivezetése várhatóan messze nem olyan drámai hatású, mint a jelenlegi közvélekedés. Eleve átpolitizált az egész rezsikérdés, vagyis se a betáplálás, se a vételezés ára nem piaci alapon történik. Fontos megjegyezni, hogy a termelés jelentős része át se megy az órán, vagyis arra mindig érvényes lesz a szaldós elszámolás, bármit is tesznek. Ez a rész jelentősen növelhető néhány trükkel (nappal kapcsolt bojler fűtés, akkumulátor stb.). De némi túltervezéssel tovább lehet csökkenteni a várható negatív hatásokat. Nekem pl. már márciustól októberig termel annyit a rendszer naponta általában, mint az aznapi fogyasztás. Akár még a hőtárolós kályhák kora is eljöhet újra. De András rendszer eleve a betont fűti, vagyis nem túl bonyolult és drága akkor fűtésre kapcsolni, amikor épp betáplálás lenne. Ha hirtelen bevezetnék a bruttó elszámolást, akkor nem lemondanának az emberek a napelemről, hanem mindenféle magyarosan "okos" megoldásnak jönne el a kora, amivel összességében többet veszít az ország, mintha maradna a szaldó elszámolás.

 83. Péter Glofák

  Péter Glofák

  7 napja

  Esetleg napelemes Terrán tetőcserepes megoldás jó lehet a napelemek helyett?

  • Tibor Nagy

   Tibor Nagy

   3 napja

   Nagyon esztétikus a Terrán cserép, de aki belevág jobb ha tudja: Nem olcsóbb Nehézkesen bővíthető /több panel/ Nem fejleszthető /jobb panel/ Karbantartás? Csere? Rengeteg csatlakozás... Relatíve alacsony teljesítmény nm-re vetítve Nem árnyékolja a tetőt magasabb hőmérsékleten dolgoznak a cellák, nincs szellőzésük.

  • Dóra Dávid

   Dóra Dávid

   7 napja

   Teslának van saját napelemes tetőcserepe, magyarországon nem tudom hogy forgalmazzák de külföldön nagyon jó tapasztalatok vannak vele.

 84. Botond Sulyok

  Botond Sulyok

  7 napja

  Jó, hogy elmondod a negatívumokat is. Nem is értem miért szoktál annyi kommentet kapni azzal kapcsolatban, hogy ezekről nem beszélsz.

  • László Hadari

   László Hadari

   7 napja

   @Andras Horvath Ezt akartam én is mondani !

  • Andras Horvath

   Andras Horvath

   7 napja

   mert sokaknak szelektiv a hallasuk :)

 85. Nandor Toth

  Nandor Toth

  7 napja

  A konyháról mikor lesz az epizód?

  • Halmi Milán

   Halmi Milán

   4 napja

   @Nandor Toth amikor kész lesz :)

  • Nandor Toth

   Nandor Toth

   7 napja

   @Andras Horvath és mikor lesz kész:-)

  • Andras Horvath

   Andras Horvath

   7 napja

   ha kesz lesz.

 86. Zsolt Répási

  Zsolt Répási

  7 napja

  Ki mivel takarítja a napelem üvegfelületét?

  • Andras Horvath

   Andras Horvath

   7 napja

   esővel

 87. Ferenc Hurai

  Ferenc Hurai

  7 napja

  Kellemes húsvéti ünnepet kívánok neked

  • Andras Horvath

   Andras Horvath

   7 napja

   koszi, viszont neked is! :)

 88. Róbert Nagy

  Róbert Nagy

  7 napja

  TA (termoakulacios kalyha) ? Mi regen azzal futottunk a lakasba, itt a hazba nincs olcsoaram igy faval tuzelunk.

 89. Lukács Fazekas

  Lukács Fazekas

  7 napja

  Előbb utóbb eltorlik a szaldos elszámolást mindenkinek, az áramot is majd csak csucsidoszakban veszik meg. Akkor képbe kerül sokaknál valamilyen höszivattyus rendszer, valószínűleg irodákban használt központi legcsatornas lesz a legelterjedtebb. Hovisszanyeros szellőztetéssel minimális lesz a fűtés költsége. Csak kevesen fogják megfizetni.

 90. Alex Official

  Alex Official

  7 napja

  Létezik már olyan napelem ami maga a cserépbe be van építve vagy más tető burkolat?

  • Andras Horvath

   Andras Horvath

   7 napja

   igen. jo draga.

 91. Ákos Mátrai

  Ákos Mátrai

  7 napja

  Kedves András! Egy BVF kiegészítő amit bedugsz a routerbe és eléred interneten keresztül a házat.

  • Ákos Mátrai

   Ákos Mátrai

   7 napja

   BVF Heato Box

 92. József Rostás

  József Rostás

  7 napja

  Ebből az egész egyenletből sehol nincs kivonva a napelem beruházására fordított jó pár milliós költség, mintha ajándékba adnák.húsz évre előre ki van fizetve a villanyszámla,aztán jöhet az ilyen matek.

  • Andras Horvath

   Andras Horvath

   7 napja

   8-10 ev,mnem 20.

 93. imrmol

  imrmol

  7 napja

  Kedves András! Az infrafűfésre nem gondoltál, mint opcióra?

 94. minifik

  minifik

  7 napja

  Szuper cuki ahogy elhadarva montad a szuper cukit. te is erzed hogy ez szuper ciki 🙃

  • Zoltán Tóth

   Zoltán Tóth

   7 napja

   szponzor autóra ilyet nem mondunk :D

  • Andras Horvath

   Andras Horvath

   7 napja

   nem ciki egyaltalan. Szuper cuki az auto.

 95. Birodalom1

  Birodalom1

  7 napja

  Jó hely ez a Csobánka, kint lehet tartani a fűnyírót a terasz alatt, és még másnap is ott lesz... :)

  • Elena Principal

   Elena Principal

   7 napja

   Csobánkán sem....

  • DaniHun07

   DaniHun07

   7 napja

   Ja, nem úgy mint Borsodban 😂

 96. sol invictus

  sol invictus

  7 napja

  Tudom, hogy egyéni, de a 24,5 fokra fűtött lakás nemcsak energiazabáló, de nem is egészséges.

 97. György Zakar

  György Zakar

  7 napja

  Szia András! Klímát nem üzemeltetsz?

  • gyengez

   gyengez

   6 napja

   Persze nagyon kompatibilis az oko tudatos szellemiseggel

 98. József Koller

  József Koller

  7 napja

  Persze sok tényező van,de akkor kevés a panel a tetőn. Gondolom nagyobb invertert hoztak,amihez még lehet bővíteni.

  • József Koller

   József Koller

   6 napja

   @Beelzebub Értem én,de még tél sem volt rendessen! Jöhetnek nagyobb akkus autók a házhoz! :) Én sosem szerettem ennyire karcsún számolni ! Jobb a túlméretezés!

  • Beelzebub

   Beelzebub

   7 napja

   Elmondta, hogy elméletileg vissza kell hoznia nullára, éves ciklust kell nézni.

 99. Kamondi Kevin

  Kamondi Kevin

  7 napja

  Önszabályzó fűtőszál? Talán...

 100. Norbert Ivanov

  Norbert Ivanov

  7 napja

  Én egyáltalán nem lepődtem meg. Több másik videós is beszélt már erről. A rendszerek tervezésénél is már baj van, mert ha tényleg annyi napelemet kellene felszerelni, amennyi nullázza a rezsit az olyan sokba kerülne, hogy sokan bele sem fognának. Ez nem lenne jó marketing, ezért kisebb rendszereket terveznek és adnak el. Először mindenki boldog lesz, hurrá napelemem van. Aztán jönnek a téli, őszi és tavaszi napok (magyarul az év 60-70 szátaléka) és hirtelen csökken a termelés. Semmi meglepő nincs ebben. Szerintem sokkal jobb úgy hozzáállni a dologhoz, hogy besegít a rezsibe, de ne várjuk el tőle, hogy mindent ezzel lehessen lerendezni. Autónak az András helyében valami jó kis hibriddel megelégednék. Minek a puszta közepén elektromos autózni?

  • Norbert Ivanov

   Norbert Ivanov

   7 napja

   @Zoltán Tóth Pontosan! Az energiatárolás pedig nagyon összetett lenne ilyen házak esetében.

  • Zoltán Tóth

   Zoltán Tóth

   7 napja

   jelenleg azért "nullázza" a rezsit mert az állam támogatja. Utána felesleges nehezék lesz hiszen nem akkor termel amikor igazán sokat fogyaszt a ház.

  • Andras Horvath

   Andras Horvath

   7 napja

   Nem erted. De igen, eves szinten nullazza a rezsit.

Következő